Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pompują szynkę

25 października 2014 | Plus Minus | Robert Mazurek
autor zdjęcia: Darek Golik
źródło: Fotorzepa

Roz­mo­wa Ma­zur­ka | Daniel Pawełek, kucharz i restaurator

Dlaczego robię z panem wywiad?

A to nie miała być moja kwestia?

Ale ja byłem szybszy.

Dlatego, że jest gigantyczna moda na gotowanie, wszyscy się tym zajmują i każdy się na tym zna.

Narodziło się nawet food porn...

...Czyli fotografowanie jedzenia i wrzucanie zdjęć na Instagram, Twittera czy fejsa. Jakoś 20 lat temu nikt nie fotografował obiadu.

Do barcelońskiej El Bulli ludzie próbowali się dostać latami...

Oni przez kilka lat z rzędu zgarniali tytuły najlepszej restauracji świata, rezerwację na cały rok przyjmowano jednego dnia rok wcześniej, a średnia cena dania wynosiła 250 euro.

Czyste wariactwo.

Zdaje się że właściciele, bracia Adria, doszli do tego samego zdania i zamknęli El Bulli. Otworzyli kilka innych restauracji, robią jakieś swoje projekty.

Padli ofiarą własnego sukcesu?

No, jeśli inspektorowie Michelina nie są w stanie zarezerwować tam sobie stolika i całe biuro hiszpańskie stawiają na nogi, by to zrobić, to widać, że osiągnęło to absurdalną skalę.

Na czym polegał ich sukces?

Byli twórcami kuchni molekularnej, nieprzypadkowo, jeden był chemikiem.

Kuchnia molekularna oznacza wielki talerz i molekułę jedzenia na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9976

Wydanie: 9976

Zamów abonament