Jak gotuje superkomputer
Zupa brokułowa ma w sobie sok pomarańczowy, cydr i mango. Taco z befsztykiem jest wegetariańskie. Szarlotka – oprócz jabłek – zawiera wieprzowinę i czosnek. A kucharz stoi w innym budynku i cichutko brzęczy.
Pokornie czekam w kolejce po zupę (wegetariańską z brokułów). Przede mną koledzy wybierają wariant bezpieczny – częstują się sushi przygotowanym osobiście przez szefa kuchni. Na miseczki z zieloną pulpą ozdobioną kawałkami żółtego mango patrzą podejrzliwie.
Sam kucharz jest trochę zmieszany – choć zrobił całkiem porządne sushi, to nie on jest dziś gwiazdą. Rzecz dzieje się w ośrodku badawczym IBM Research w Rüschlikon pod Zurychem. To tu inżynierowie pracują nad jednymi z najpotężniejszych superkomputerów na świecie. Te maszyny odpowiadają m.in. za obliczenia w internetowej chmurze i za sztuczną inteligencję.
Co to ma wspólnego z zupą z brokułów? Wszystko. Ekscentryczne przepisy przygotowała właśnie sztuczna inteligencja o imieniu Watson. To system, na który składają się: superkomputer, ogromna baza danych i specjalny uczący się algorytm umiejący analizować tekst i mowę oraz samodzielnie wyciągać z tych informacji wnioski. W zależności od tego, w jaką bazę danych inżynierowie z IBM wyposażą Watsona, może stać się ekspertem w dziedzinie finansów, medycyny czy – czemu nie – kulinariów. W tym zespole to maszyna jest mózgiem. Rola człowieka, szefa kuchni, sprowadza się do krojenia warzyw.
Ostrożnie próbuję zielonego wynalazku pod czujnym wzrokiem innych. O dziwo – w smaku jest zupełnie dobra. Cydr i sok pomarańczowy są (Bogu dzięki!)...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta