Producenci żywności chcą zwalczać czarny PR
Przemysł spożywczy. Firmy mają dość nagonki, która szkodzi wizerunkowi naszych produktów. W planach kampania przeciw odradzającemu się protekcjonizmowi w UE.
– Jednym z największych wyzwań, jakie stoją przed branżą spożywczą w 2015 roku, jest rozszerzający się problem protekcjonizmu w Unii Europejskiej oraz łamanie zasad funkcjonowania wspólnotowego rynku. Musimy podjąć zdecydowane działania, w przeciwnym razie możemy stracić dużo więcej niż na rosyjskim embargu – mówi „Rzeczpospolitej" Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ).
Ostatnio najwięcej kontrowersji wzbudza specjalna instrukcja wydana przez Departament Kontroli Laboratoryjnej i Certyfikatów Państwowej Inspekcji Rolnej w Czechach. Zaleca on wnikliwe sprawdzanie wyrobów spożywczych z Polski.
Problem nie ogranicza się...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta