Boże Narodzenie to dawne zimowe dziady
Rozmowa dla „Rzeczpospolitej” | Grzegorz Odoj, etnolog z Uniwersytetu Śląskiego
Jak głęboko sięgają korzenie naszych wigilijnych tradycji? Skąd wzięło się 12 potraw, świąteczny mak, grzyby albo siano pod obrusem?
Grzegorz Odoj: Zacznijmy od tego, że jest to prastare święto prawdziwego nowego roku, bo niezależnie od umownych dat wymyślonych przez ludzi to właśnie 21 grudnia odnawia się słońce. W wielu kulturach w tym czasie obchodzono różne uroczystości związane z bogami solarnymi: Tamuzem, Horusem, Mitrą, nawet ze starosłowiańskim...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta