Tony jedzenia w śmietnikach
Niemal co druga osoba przyznająca się do wyrzucania jedzenia jako powód podaje przegapienie terminu przydatności do spożycia.
Z badania MillwardBrown dla Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że jedzenie wyrzuca aż 60 proc. badanych. Z kolei zdaniem 68 proc. jedzenia nie szanują dzieci. – To paradoks: milion dzieci żyje w skrajnym ubóstwie w Polsce i nie ma szans na regularne, odżywcze posiłki, skąd zatem brak szacunku do żywności? Efektem jest właśnie marnowanie jedzenia i zanik wrażliwości na osoby żyjące w biedzie – mówi Marek Borowski, prezes...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta