Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Louis Bernard Tavel

06 maja 2016 | Nauka
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: materiały prasowe
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: materiały prasowe

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni.

Tajemnica różowego wina polega na tym, że w procesie produkcji sok ma tylko krótki kontakt ze skórkami owoców – przeciętnie kilka godzin. W ten sposób najczęściej uzyskuje się krystalicznie przezroczystą barwę zabarwioną jedynie nutą czerwonych winogron.

Wytrawni enolodzy jednak znają również inne sposoby produkcji różowego trunku. W przypadku niektórych wysokiej klasy musujących gatunków zdarza się, że ten delikatny kolor otrzymuje się po prostu przez dodanie niewielkiej ilości czerwonego wina do białego.

Z racji swojej barwy wino rosé, rosado czy też rosato – w zależności od...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10438

Wydanie: 10438

Spis treści
Zamów abonament