Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

W doborowym winnym gronie

06 maja 2016 | Życie Ziemi Lubuskiej | Bartosz Klimas
31 winnic tworzy Lubuski Szlak Miodu i Wina, który jest regionalnym produktem turystycznym
źródło: 123RF
31 winnic tworzy Lubuski Szlak Miodu i Wina, który jest regionalnym produktem turystycznym

Lubuskie stoi winnicami i nie zamierza tego ukrywać. Do końca wakacji miejscowi winiarze zachęcają 
do bliższego kontaktu z winoroślą i enoopowieściami.

W tegorocznej akcji „Weekendy na winnicach" biorą udział: Cantina w Mozowie, Equus w Mierzęcinie, Ingrid w Łazie, Julia w Starym Kisielinie, Kinga w Starej Wsi, Krucza w Buchałowie, Miłosz w Łazie, Na Leśnej Polanie w Proczkach oraz Pałac Mierzęcin. Winiarze zapraszają 4–7 czerwca, 11–12 lipca i 15–16 sierpnia.

Na miejscu można się spodziewać domowej atmosfery, bo miejscowe winnice to zazwyczaj przedsięwzięcia rodzinne. Podkreślają to między innymi właściciele Julii („powstała z rodzinnej pasji i miłości do winnego krzewu"), Cantiny („oboje jesteśmy nauczycielami, ale winogrodnictwo to nasza pasja"), Kingi („Winnica Kinga to pokoleniowe gospodarstwo winiarskie założone w 1985 roku") czy Ingrid („wystarczyła jedna degustacja, aby zdecydować: zakładamy winnicę!").

Musująca historia

Drugim ze składników lubuskiego winiarstwa jest tradycja....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10438

Wydanie: 10438

Spis treści
Zamów abonament