Producent musi poinformować o glutenie
Oznakowanie środka spożywczego nie może wprowadzać konsumenta w błąd co do jego charakteru, w tym składu. Wpisanie na opakowaniu, że produkt nie zawiera glutenu, gdy w rzeczywistości – choć nie powinno go tam być – jednak jest to wprowadzenie w błąd konsumenta.
Spór w sprawie dotyczył 10 tys. zł kary za nieprzestrzeganie wymagań w zakresie znakowania środków spożywczych. Urzędnicy inspekcji sanitarnej uznali, że ukarana firma naruszyła prawo. Na opakowaniu spornego produktu zamieszczono bowiem informację, że „produkt nie zawiera glutenu".
Narażenie zdrowia
Tymczasem badania laboratoryjne potwierdziły obecność glutenu w produkcie, co jest niezgodne z deklaracją producenta zawartą na opakowaniu. W ten sposób spółka wprowadziła w błąd konsumentów narażając zdrowie osób z nietolerancją glutenu i naruszyła obowiązujące przepisy.
Urzędnicy mieli świadomość, że kwestionowany wyrób był wyprodukowany na zlecenie ukaranej. Jednak w ich ocenie zgodnie z przepisami całkowitą odpowiedzialność za jakość zdrowotną środka spożywczego wprowadzanego do obrotu oraz treść informacji umieszczonych na jego opakowaniu lub w prezentacji i reklamie ponosi podmiot działający na rynku spożywczym. W spornym przypadku tym podmiotem jest ukarana firma.
Tylko kukurydziany
Po bezskutecznym...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta