Prohibicja – fiasko szlachetnego eksperymentu
Amerykańska próba wprowadzenia prohibicji dowiodła, że niemal każdy zakaz prowadzi do skutków odwrotnych niż te, które zakładali jego zwolennicy.
W latach 40. XIX wieku nastąpił wzmożony napływ niemieckich, holenderskich i skandynawskich protestantów do Ameryki. Na celowniku tych pietystycznych środowisk, wśród których aktywnością szczególnie wyróżniali się metodyści, baptyści, kwakrowie, wyznawcy Kościoła Chrystusa oraz prezbiterianie, znalazły się wszystkie wyroby alkoholowe, uznawane za praprzyczynę „wszelkiego zła i zgorszenia". Wśród mniejszości luterańskiej jak grzyby po deszczu zaczęły powstawać stowarzyszenia do walki z pijaństwem i wolną sprzedażą trunków. Opinia publiczna nadała im miano „suchego ruchu", którego naczelnym postulatem było wprowadzenie konstytucyjnego zakazu sprzedaży i spożycia wyrobów alkoholowych na terenie całych Stanów Zjednoczonych.
Kraina tysięcy browarów
Pierwszy prywatny browar w Ameryce Północnej powstał w 1587 r. Kolejny, już o charakterze komercyjnym, założyła Holenderska Kompania Zachodnioindyjska na wyspie Manhattan w 1632 r. Wraz z napływem kolejnych fal imigracji z różnych regionów Europy powstawały w Ameryce liczne lokalne zakłady produkcji piwa, stosujące najróżniejsze technologie i receptury, które nie miały wiele wspólnego z produktem, jaki obecnie sprzedaje się pod tą nazwą. W XIX wieku słowo...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta