Certyfikacja wina możliwa jest na każdym etapie jego produkcji
Firma, która spóźniła się z wnioskiem o certyfikację wina nie traci prawa do przeprowadzenia we własnym zakresie tej procedury. Termin ten można bowiem przywrócić.
Sprawa dotyczyła spółki, która domagała się przywrócenia terminu do wniesienia wniosku o przeprowadzenie certyfikacji wina.
Firma w ostatnim dniu sierpnia 2014 r. wystąpiła z wnioskiem o przeprowadzenie certyfikacji wina z określonego rocznika lub wina z określonej winorośli. Jednocześnie prosiła o przywrócenie terminu do jego wniesienia.
Wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych odmówił. Wskazał, że termin określony w art. 44 ust. 3 ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina ma charakter materialny. A to oznacza, że nie może być przywrócony. Stanowisko to podzielił główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Tylko do 15 sierpnia
W konsekwencji postępowanie z wniosku spółki o przeprowadzenie certyfikacji wina zostało umorzone. Urzędnicy podkreślili, że zgodnie z przepisami krajowymi i unijnymi w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji produktów sektora wina, przeprowadza się certyfikację na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta