Potrawy z orkiszu, kasztanów i kopru
Dieta | Reguły żywieniowe wymyślone przez św. Hildegardę chętnie wykorzystują współcześni dietetycy. Joanna Ćwiek
Żyjąca w XI w. uzdrowicielka, reformatorka religijna i benedyktynka Hildegarda z Bingen opracowała katalog reguł dietetycznych. Życie według nich miało gwarantować zdrowie i witalność.
Okazuje się, że te zalecenia są aktualne do dziś. A dieta według św. Hildegardy wciąż dla wielu osób jest sposobem odżywiania, który pozwala im cieszyć się życiem, zdrowiem i szczupłą sylwetką.
Na czym polega ta dieta? Św. Hildegarda radziła, by oprzeć swoje menu na orkiszu, jadalnych kasztanach i koprze włoskim.
Z każdym posiłkiem
Orkisz powinien być podstawą śniadania, obiadu i kolacji. „Orkisz jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszym od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta