Pijmy dla smaku i zdrowia
napój | Biała, zielona, czerwona, czarna – herbata, odpowiednio dobrana i właściwie zaparzona, może pomóc w zwalczaniu niektórych dolegliwości. Za jej dobroczynne działanie odpowiadają przede wszystkim polifenole.
Herbatę pije się głównie dla smaku, ale warto wiedzieć, że ma także właściwości zdrowotne. – Głównymi, korzystnymi składnikami herbaty są polifenole, czyli grupa związków pochodzenia roślinnego, które decydują o jej właściwościach odżywczych. Składniki te zwiększają wydolność antyoksydacyjną organizmu, mają działanie przeciwzapalne i stymulują pracę układu odpornościowego. Najsilniejsze działanie biologiczne mają katechiny – zawarte w herbacie zielonej, niefermentowanej i najmniej przetworzonej. W herbacie czarnej, poddawanej pełnemu procesowi fermentacji związki te przekształcane są do tanin (garbników), dających charakterystyczne ciemne zabarwienie i cierpki posmak – mówi dr Regina Wierzejska z Instytutu Żywności i Żywienia w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta