Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pijmy dla smaku i zdrowia

25 maja 2018 | Dodatki Jednodniowe

napój | Biała, zielona, czerwona, czarna – herbata, odpowiednio dobrana i właściwie zaparzona, może pomóc 
w zwalczaniu niektórych dolegliwości. Za jej dobroczynne działanie odpowiadają przede wszystkim polifenole.

Herbatę pije się głównie dla smaku, ale warto wiedzieć, że ma także właściwości zdrowotne. – Głównymi, korzystnymi składnikami herbaty są polifenole, czyli grupa związków pochodzenia roślinnego, które decydują o jej właściwościach odżywczych. Składniki te zwiększają wydolność antyoksydacyjną organizmu, mają działanie przeciwzapalne i stymulują pracę układu odpornościowego. Najsilniejsze działanie biologiczne mają katechiny – zawarte w herbacie zielonej, niefermentowanej i najmniej przetworzonej. W herbacie czarnej, poddawanej pełnemu procesowi fermentacji związki te przekształcane są do tanin (garbników), dających charakterystyczne ciemne zabarwienie i cierpki posmak – mówi dr Regina Wierzejska z Instytutu Żywności i Żywienia w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11060

Wydanie: 11060

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Monitor wolniej przedsiębiorczości

Zamów abonament