Herbata z serem podbija serca i portale
rozmowa | Patryk Płuciennik, ekspert, smakosz Kukichy, Matchy i Yerba Mate z Czajnikowy.pl.
Jaka jest historia herbaty i jak dotarła ona do Polski?
Patryk Płuciennik: Herbata wywodzi się z Azji, gdzie jako zioło stopniowo zyskała popularność dzięki właściwościom zdrowotnym i pobudzającym. Wokół herbaty przez lata wyrosła kultura jej picia na wiele różnych sposobów, które następnie wyewoluowały w ceremonie pełne artystycznej ceramiki. W Europie, w czasach kolonialnych, zadomowiła się początkowo jako napój bardzo modny i luksusowy, stopniowo docierając do niższych sfer. Kulturę picia herbaty w Polsce zapoczątkowała królowa Ludwika Maria, która otrzymała ją z Francji. Szlachta była jednak sceptycznie nastawiona do zamorskiego zioła i przez wiele lat herbata musiała torować sobie drogę do naszych domów przez apteczne półki.
Jaki smak powinna mieć herbata?
Zielona powinna mieć - jak piszą anglojęzyczni herbaciarze - green taste (zielony smak). To znaczy przypominający: świeżo ściętą trawę, siano, słomę, kapustę, koper, szparagi, czy szpinak. Smak herbaty zależy od sposobu jej przetwarzania i może bardzo się różnić, jednak wysokiej jakości zieloną herbatę charakteryzuje słodycz. Czarna, w zależności od plantacji, może zaskoczyć nas aromatem kwiatów, wiosenną łąką, ale z drugiej strony dymnością i ogniskiem, smakiem czekolady i orzechów. Czerwona to ziemisty ciężki smak, często kojarzony z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta