Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pierwsze listki oznaczają najwyższą jakość

25 maja 2018 | Dodatki Jednodniowe

jak to się robi | Do produkcji najlepszych herbat zbiera się tylko dwa listki z pączkiem z krzewu herbacianego.

Herbatę z trzeciego i czwartego listka uważa się za słabej jakości, gdyż są to liście, które mają wspierać wzrost krzewu. Od dalszego procesu produkcji zależy, czy herbata będzie zielona, czarna, czerwona, biała, żółta czy niebieska (oolong).

Na wielu plantacjach zbiorem zajmują się wyspecjalizowane zbieraczki, które ręcznie wybierają tylko najlepszy surowiec. W regionach, gdzie uprawiane są tańsze gatunki, listki zbierają maszyny. Czarna herbata to sfermentowane herbaciane liście, które zostają poddane więdnięciu, skręcaniu, fermentacji, a po wysuszeniu trafiają na sklepowe półki. Liście zielonej herbaty są suszone i podgrzewane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11060

Wydanie: 11060

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Monitor wolniej przedsiębiorczości

Zamów abonament