Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

Zdrowie w szklance i plasterku

25 maja 2018 | Dodatki Jednodniowe

Żywność | Witaminy z grupy B, PP oraz rozpuszczalne w tłuszczach: A, E, D, K, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk, białko i tłuszcz – mleko i jego przetwory dzięki zawartości cennych składników są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

I nstytut Żywności i Żywienia w piramidzie zdrowego żywienia, zaleca, by mleko i przetwory mleczne były obecne w codziennej diecie dorosłych w postaci dwóch dużych szklanek mleka, przy czym można je zastąpić jogurtem, kefirem lub częściowo serem. We wszystkich krajach europejskich i w USA zalecenia są podobne. Cennymi składnikami w białym napoju są wapń, białko i tłuszcze.

Najlepiej przyswajalny

- Wapń z mleka jest najlepiej przyswajalny, co ma duże znaczenie w rozwoju układu kostnego, dlatego tak ważne jest podawanie mleka i jego przetworów dzieciom. Codzienne picie mleka pozwala na pokrycie zapotrzebowania na ten minerał, a badania dowodzą, że dzięki...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Wydanie: 11060

Wydanie: 11060

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Monitor wolniej przedsiębiorczości

Zamów abonament