Zdrowie w szklance i plasterku
Żywność | Witaminy z grupy B, PP oraz rozpuszczalne w tłuszczach: A, E, D, K, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk, białko i tłuszcz – mleko i jego przetwory dzięki zawartości cennych składników są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
I nstytut Żywności i Żywienia w piramidzie zdrowego żywienia, zaleca, by mleko i przetwory mleczne były obecne w codziennej diecie dorosłych w postaci dwóch dużych szklanek mleka, przy czym można je zastąpić jogurtem, kefirem lub częściowo serem. We wszystkich krajach europejskich i w USA zalecenia są podobne. Cennymi składnikami w białym napoju są wapń, białko i tłuszcze.
Najlepiej przyswajalny
- Wapń z mleka jest najlepiej przyswajalny, co ma duże znaczenie w rozwoju układu kostnego, dlatego tak ważne jest podawanie mleka i jego przetworów dzieciom. Codzienne picie mleka pozwala na pokrycie zapotrzebowania na ten minerał, a badania dowodzą, że dzięki...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta