Five o'clock z herbatą LOYD
rozmowa | Sylwia Mokrysz, Prokurent Mokate SA
Mokate, polska rodzinna firma, znana przede wszystkim ze sztandarowego cappuccino, w ofercie ma także herbaty. Wprowadzenie ich to ukłon w stronę przodków?
Sylwia Mokrysz: Można powiedzieć, że herbatą zajmowaliśmy się od zawsze. A na pewno od roku 1900, kiedy to w miejscowości Dobra (Śląsk Cieszyński, dziś w granicach Republiki Czech), nasz przodek Josef Mokryš założył sklep z towarami kolonialnymi. W ofercie znajdowały się między innymi kawa i herbata. 27 lat później, jego młodszy brat - Alois Mokrys (później Mokrysz), założył podobny sklep w Goleszowie (Śląsk Cieszyński) i również wprowadził na półki najlepsze wówczas gatunki herbaty i kawy ziarnistej. Do tych tradycji wróciliśmy ponad dekadę temu. Nie było to łatwe, ponieważ rynek herbaty rządzi się swoimi odrębnymi prawami. Skorzystaliśmy z wiedzy brytyjskich specjalistów z londyńskiego Domu Herbaty, mającego za sobą 200 lat doświadczeń. Przekonałam się tam, że herbata daje nieograniczone możliwości łączenia...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta