Smakowite połączenie nowoczesności z tradycją
trendy | Kuchnia polska kojarzy się ze słonym i ziołowym smakiem, a nasze flagowe dania to: bigos, kapuśniak, kaszanka, żurek i kotlet schabowy – wynika z badania „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?" przeprowadzonego przez Kantar TNS na zlecenie Makro Polska. I choć lubimy rodzime dania, na co dzień wybieramy ich lżejsze i zdrowsze wersje.
Za potrawy typowo polskie respondenci uznali: bigos, kapuśniak, kaszankę, żurek i kotlet schabowy. W badaniu zapytano również, czym rodacy poczęstowaliby gości z zagranicy, by pokazać im smak kuchni polskiej. Padło na: pierogi, bigos i sernik.
Przyprawy rodzimej
Jeśli chodzi o przyprawy kojarzone z tradycyjną kuchnią polską, respondenci wybrali: czosnek, pieprz, chrzan, pietruszkę, majeranek i koperek.
Z pierwszych polskich książek kucharskich wynika, że w dawnej Polsce popularne były bardziej wyszukane przyprawy, jak np. szafran, imbir, goździki, gałka muszkatołowa czy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta