Dobra jakość – świetny smak
oferta | 25 sierpnia przypada dzień polskiej żywności. Ma on przypominać, jak bogata jest oferta rodzimych producentów żywności. To dobra okazja, by sięgnąć po wyroby tradycyjne i regionalne.
Polacy cenią produkty regionalne ze względu na ich wartości odżywcze, jakość oraz oryginalność i wyjątkowy smak. Produkty wysokiej jakości, wytwarzane według tradycyjnych metod, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane, oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej są wpisywane na listę produktów tradycyjnych. Jest ona dostępna na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Można na niej znaleźć m.in. wypieki, miody, nabiał, wędliny czy mięso. Jednym z takich produktów jest bryndza podhalańska - znany tatrzański ser podpuszczkowy z mleka polskich górskich owiec (ewentualnie z domieszką do 40 proc. mleka krowiego pochodzącego jedynie od polskiej rasy czerwonej),...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta