Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dobra jakość – świetny smak

25 lipca 2018 | Zdrowie
źródło: AdobeStock

oferta | 25 sierpnia przypada dzień polskiej żywności. 
Ma on przypominać, jak bogata jest oferta rodzimych producentów żywności. To dobra okazja, by sięgnąć 
po wyroby tradycyjne i regionalne.

Polacy cenią produkty regionalne ze względu na ich wartości odżywcze, jakość oraz oryginalność i wyjątkowy smak. Produkty wysokiej jakości, wytwarzane według tradycyjnych metod, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane, oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej są wpisywane na listę produktów tradycyjnych. Jest ona dostępna na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Można na niej znaleźć m.in. wypieki, miody, nabiał, wędliny czy mięso. Jednym z takich produktów jest bryndza podhalańska - znany tatrzański ser podpuszczkowy z mleka polskich górskich owiec (ewentualnie z domieszką do 40 proc. mleka krowiego pochodzącego jedynie od polskiej rasy czerwonej),...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11111

Wydanie: 11111

Spis treści

Monitor wolnej przedsiębiorczości

Zamów abonament