Czas na farmy na dachach
Warzywa, owoce, miód – to wszystko za jakiś czas miasta mają produkować samodzielnie.
Połączenie uprawy roślin i miejskich zabudowań? Zdaniem analityków amerykańskiego oddziału CBRE to trend, który w najbliższych latach będzie przybierać na sile.
Może być to sposób na zagospodarowanie opuszczonych nieruchomości komercyjnych, jakich w USA nie brakuje: logistyczno-przemysłowych czy galerii handlowych. Jednak w perspektywie dekad można sobie wyobrazić pójście w kierunku nawet samowystarczalności miast pod względem produkcji żywności. Jak szacują analitycy CBRE, w tej chwili produkty z pola i ogrodu na talerz przemierzają średnio 1,5 tys. mil.
Zielony dachy
W ostatnich latach w Polsce popularność zyskują ozdobne ogrody na dachach budynków, dość wspomnieć Bibliotekę Uniwersytecką w Warszawie.
– Zielone dachy oprócz oczywistych zalet, jakimi są zwiększenie powierzchni biologicznie czynnej czy miejsca do interakcji z zielenią, stanowią również poważne zdolności retencyjne i filtracyjne, chronią też dach przed uszkodzeniami mechanicznymi i stanowią dodatkową izolację termiczną – wylicza Rafal Schurma, prezydent Polskiego Stowarzyszenia Budownictwa Ekologicznego PLGBC.
Chwytliwym tematem są też pasieki na dachach. Jednak czy trend zakładania upraw może dotrzeć nad Wisłę?
– Nie tylko może, ale już się rozwija – mówi Schurma. – Coraz...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta