Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Odkrywanie smaków życia

28 lutego 2019 | Dodatki Jednodniowe

Ze 100 kg zebranego surowego ziarna po obróbce i wypaleniu mamy ok. 62 kg gotowej do spożycia kawy.

Na kawie w Polsce, jak mówi Wojciech Rzytki z warszawskiej palarni kawy CoffeeLab, na pewno można zarobić. – Nie jest to jednak łatwy biznes – zastrzega. – Polacy znają się na wszystkim: na medycynie, na sporcie, na kawie. Przyzwyczajają się do określonych smaków, nie zawsze chcą próbować nowych – nawet lepszych, ciekawszych. I to jest problem – ocenia.

Alternatywne metody

Z kolei Zbigniew Dolata, dyrektor ds. rozwoju sieci kawiarni Etno Cafe, mówi, że jeśli chodzi o samą produkcję kawy, to może to być bardzo dobry biznes.

– Trzeba nim tylko świadomie i kompleksowo zarządzać. Ważne, aby być zawsze krok przed konkurencją, konsekwentnie trzymać wysoką jakość produktu, być na bieżąco z trendami, edukować konsumenta, znać swoje mocne strony i kierować sprzedaż w te obszary rynku, które dają największe możliwości rozwoju – wyjaśnia. – Nasz rynek kawy cały czas jest na etapie intensywnego wzrostu – w sensie zarówno jakościowym, jak i...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11293

Wydanie: 11293

Spis treści
Zamów abonament