Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czarny kolor, owocowy smak

28 lutego 2019 | Dodatki Jednodniowe

Kawa to owoc, a właściwie jego pestka. Poprawnie uprawiany i obrabiany smakuje owocowo. Jeśli kawie brakuje tego elementu smakowego, to znaczy, że na którymś etapie coś poszło nie tak. Na jej smak wpływa wiele czynników: gatunek, odmiana, region pochodzenia, 
uprawa, sposób palenia i parzenia.

Niestety, ponad 90 proc. kawy produkowanej na świecie to surowiec bardzo niskiej jakości. Żeby pozbyć się smaku defektów (ziarna niedojrzałe, zgniłe, spleśniałe czy w połowie zjedzone przez owady), pali się ją ciemno. Stąd przyjęło się, że kawa jest po prostu gorzka i cierpka. Wysokiej jakości kawa wypalona jaśniej może smakować jabłkami, truskawkami czy cytrusami. I to nie hipsterski wymysł – stoi za tym czysta biochemia! – mówi Piotr Jeżewski z warszawskiej palarni kaw speciality HAYB.

Gatunkami, które zdominowały świat, są arabika i robusta. Najpopularniejsza i najbardziej lubiana jest arabika, stanowiąca prawie 80 proc. światowej produkcji. Ziarna mają gładką powierzchnię i są podłużne. Arabika może mieć słodkawy posmak z nutą czekolady, orzechów i karmelu, a także bardziej owocowy – kwaskowy. Posmak w dużej mierze zależy od odmiany, metody obróbki ziaren, stopnia palenia, regionu pochodzenia, a nawet gleby, na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11293

Wydanie: 11293

Spis treści
Zamów abonament