Tajemnice magicznych listeczków
Herbata zawiera liczne związki chemiczne korzystne dla naszego organizmu, ale nie powinno się jej traktować jako głównego źródła składników potrzebnych do jego właściwego funkcjonowania.
Herbata jest – zaraz po wodzie – najczęściej spożywanym napojem na świecie. Herbata to przetworzone liście, pąki lub delikatne łodyżki krzewu herbacianego – rośliny z rodzaju Camellia. Początkowo była stosowana jako lekarstwo. Dopiero z czasem zaczęto ją traktować jako napój. Co nie powinno dziwić, bo liście krzewu herbacianego zawierają liczne związki chemiczne korzystne dla naszego organizmu.
Dużo wody, ale nie tylko
Zaraz po zbiorze listki herbaciane zawierają 75–80 proc. wody, której ilość po wszystkich stopniach obróbki zmniejsza się do 3 proc.
Zawierają także mnóstwo związków chemicznych, w tym znaczne ilości katechin, głównie epikatechinę, epigallokatechinę, galusan epikatechiny i galusan epigallokatechiny. Są to związki spełniające rolę przeciwutleniaczy. W świeżo zebranych liściach zawartość tych związków może dochodzić do 30 proc. suchej masy....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta