Co zapisać na etykiecie
Powiedz mi, co jesz, a ja ci powiem, kim jesteś. Autorem tej sentencji zawartej w wiekopomnym dziele „Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej" był Anthelme Brillat-Savarin, francuski pisarz i wielki smakosz.
Zyskała ona niespodziewaną aktualność po prawie dwóch wiekach. Onegdaj twierdzono też, że losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania. Dziś niektórzy żywieniowcy i mistrzowie patelni też uważają, że powinno się spożywać produkty z regionów czy też rejonów, w których się mieszka i żyje. Jednak wydaje się, że coraz więcej ludzi żywi przekonanie o istnieniu wielkiego „...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta