Hotelarz może walczyć o odliczenie
Zakaz rozliczania VAT od usług gastronomicznych sprzedawanych w usłudze hotelowej jest niezgodny z prawem UE.
Turystyka to jedna z branż najbardziej poturbowanych przez koronawirusa. O utrzymanie się na powierzchni walczą zwłaszcza hotelarze. Dobra wiadomość jest taka, że mogą skutecznie starać się o prawo do odliczania VAT od usług gastronomicznych odsprzedawanych gościom. W jednym z najnowszych orzeczeń Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku stwierdził, że wykładnia zmiany z 2008 r., którą forsuje fiskus, narusza unijne prawo.
Odebrana korzyść
Sprawa dotyczyła interpretacji. Z wnioskiem o jej wydanie w czerwcu 2019 r. wystąpiła spółka, która prowadzi hotel. Wskazała, że w świadczonych usługach hotelarskich zapewnia gościom posiłki – opcja zakwaterowania ze śniadaniem, lub posiłek w restauracji. Spółka tłumaczyła, że ma umowę z zewnętrzną firmą, od której nabywa kompleksowe usługi gastronomiczne i kateringowe. Podatniczka podkreśliła, że...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta