Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Browary mogą wspomóc gospodarkę

04 grudnia 2020 | Ekonomia i rynek
Eksperci wskazywali szanse i zagrożenia dla branży gastronomicznej przy wychodzeniu z kryzysu
źródło: materiały prasowe
Eksperci wskazywali szanse i zagrożenia dla branży gastronomicznej przy wychodzeniu z kryzysu
Bartłomiej Morzycki dyrektor generalny Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie
źródło: materiały prasowe
Bartłomiej Morzycki dyrektor generalny Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie
Andrzej  Olkowski prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów  Polskich
źródło: materiały prasowe
Andrzej Olkowski prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich
dr Sławomir  Dudek główny  ekonomista Pracodawców RP
źródło: materiały prasowe
dr Sławomir Dudek główny ekonomista Pracodawców RP
Marcin Nowacki wiceprezes  Związku Przedsiębiorców  i Pracodawców
źródło: materiały prasowe
Marcin Nowacki wiceprezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców
Arkadiusz  Pączka ekspert  Federacji Przedsiębiorców  Polskich
źródło: materiały prasowe
Arkadiusz Pączka ekspert Federacji Przedsiębiorców Polskich
Krzysztof  Rutkowski radca prawny,  doradca podatkowy,  partner w KDCP
źródło: materiały prasowe
Krzysztof Rutkowski radca prawny, doradca podatkowy, partner w KDCP

Ograniczenia wywołane przez pandemię uderzyły w sektor piwowarski. Mimo to branża wciąż ma potencjał, by stać się impulsem dla odbicia gospodarki. Potrzeba jednak stabilizacji regulacyjnej i podatkowej, zwłaszcza w akcyzie. Materiał powstał we współpracy ze Związkiem Przedsiębiorców i Pracodawców

 

Spadek sprzedaży i zamknięcie gastronomii wpłynęły na kondycję sektora piwowarskiego w Polsce. Mimo trudności firmy utrzymały miejsca pracy i łańcuch wartości. Co więcej, branża chce odgrywać aktywną rolę w odbudowie gospodarki. Jednak, zdaniem jej przedstawicieli, potrzebne są działania państwa. Jakie? O tym była mowa podczas debaty „Potencjał branży piwowarskiej – jak go najlepiej wykorzystać podczas odbicia gospodarki po pandemii?".

Waga sektora

Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie, przypomniał, że branża „to 20 mld zł wartości dodanej, prawie 160 tys. bezpośredniego i pośredniego zatrudnienia, ponad 13 mld zł inwestycji, bardzo długi łańcuch dostawców i kooperantów, dynamicznie rozwijający się segment browarów regionalnych, rzemieślniczych".

– W 2020 r. mamy do czynienia z destabilizacją naszej branży. Piwo jest napojem spożywanym w towarzystwie, przy okazji spotkań rodzinnych, wyjazdów itp. I nagle tych wszystkich naturalnych sytuacji sprzyjających konsumpcji zabrakło, mamy izolację społeczną, zamkniętą gastronomię i brak dużych imprez – mówił. – To przekłada się na spadek sprzedaży. O ile I kwartał był jeszcze na lekkim plusie, o tyle już II na wyraźnym minusie, który się pogłębił w III kwartale. Kiedy pod koniec lata wydawało się, że sytuacja jest...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11830

Wydanie: 11830

Spis treści

Reklama

Nieprzypisane

Zamów abonament