Rośliny zamiast mięsa
W pierwszym półroczu sprzedaż wegańskich alternatyw dla tradycyjnego nabiału wzrosła o 50 proc., zaś mięsa o 179 proc. Kupuje je już 1,5 mln domów.
Roślinne dania szturmem wdarły się na polskie stoły. Rekordowe wzrosty roślinnych zamienników oraz jednocześnie 10,2 proc. spadku sprzedaży świeżego mięsa pokazują, że Polacy zmieniają przyzwyczajenia żywieniowe. Z danych GfK Polonia, które „Rzeczpospolita" publikuje jako pierwsza, wynika, iż roślinne alternatywy kupiło w półroczu o 800 tys. gospodarstw domowych więcej i robi to już 1,5 mln. To 11,4 proc. ogółu, znacznie więcej niż nawet optymistyczne liczby wegan i wegetarian, co potwierdza, iż zamienniki kupują coraz częściej konsumenci jadający mięso, ale ograniczający jego spożycie. Dzięki tej grupie nowe kategorie mogą w rekordowym tempie podbijać rynek.
Rynek mocno w górę
– Należy spodziewać się coraz większego wyboru produktów oznaczonych jako eko, bio czy vege, co potwierdzają dynamiczne wzrosty...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta