Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Co może być miodem lub szynką

08 grudnia 2023 | Kraj | Wiktor Ferfecki

Ostatnie dni rządu PiS przyniosły wzmożenie prac wiceministra rolnictwa nad nazwami artykułów spożywczych.

– Szynka powinna być szynką, a nie czymś, co udaje szynkę – twierdzi wiceminister rolnictwa Janusz Kowalski z Suwerennej Polski. Stoi on za projektem rozporządzenia przewidującego, że takie określenia, jak „szynka”, „wędlina”, „wędzonka” i „kiełbasa”, będą mogły być używane wyłącznie jako określenie wyrobów mięsnych.

Wiceminister nie ukrywa, że celem jest zaprzestanie używania takich nazw przez producentów wyrobów wegańskich, udających „prawdziwe” wędliny. Najczęściej powstają one ze zmielonej masy białkowej, takiej jak soja i groch, i z mięsem nie mają niczego wspólnego. To jednak tylko jeden z odcinków serialu rewolucyjnych zmian w oznaczeniach żywności, zainicjowanych przez Kowalskiego.

Lawina zmian

Zaczęło się jeszcze przed wyborami, gdy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12744

Wydanie: 12744

Spis treści

Reklama

Zamów abonament