Marnujemy coraz więcej żywności
Nowe badanie wykazało, że od jednej trzeciej do jednej czwartej całej żywności wyprodukowanej do spożycia przez ludzi trafia na śmietnik.
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) każdego roku na świecie ok. 14 proc. żywności marnuje się jeszcze przed przekazaniem jej do sprzedaży detalicznej, a kolejne 17 proc. już po tym, jak trafi do konsumentów. Złe zarządzanie żywnością to również wyzwanie klimatyczne, gdyż marnowanie żywności odpowiada za 8–10 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych.
Przy okazji badania opublikowanego niedawno na łamach czasopisma „Nature Food” naukowcy postanowili opracować światową bazę danych, dzięki której łatwiej będzie ocenić pełną skalę marnowania żywności w poszczególnych regionach. Jego wyniki mogą stanowić dla decydentów istotne źródło wiedzy, dzięki któremu możliwe będzie zapewnienie bardziej zrównoważonych dostaw żywności na świecie.
Zasoby na wyczerpaniu
Jak podkreślają autorzy badania, nie da się zbudować bezpieczniejszego systemu żywnościowego na świecie bez ograniczenia marnowania. Co więcej, marnowanie prowadzi do wyczerpywania się zasobów naturalnych, pogłębiania się kryzysu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta