Czy współpraca może być wartością dodaną w rolnictwie?
W czasach intensywnej transformacji rolniczej, jak pokazują działania w UE, współpraca między rolnikami jest kluczowa dla zwiększenia konkurencyjności i wprowadzania innowacji.
W publikacji „Współpraca producentów rolnych sposobem na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich” Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie wskazuje, że: „Prawo Unii Europejskiej, a także krajowe, od wielu już lat daje rolnikom możliwość organizowania się, a także uzyskania wsparcia finansowego na ten cel, zarówno w sposób bezpośredni, jak i przez różnego rodzaju preferencje”, jednak wciąż brakuje między gospodarstwami rolnymi silnej wspólnoty realizowanych celów. To właśnie współpraca pozwala na efektywną wymianę doświadczeń i praktyczne wdrażanie innowacji.
– Polscy rolnicy nie są dla siebie konkurencją – wskazuje Artur Grzybiński – lider z woj. podlaskiego, działający w spółdzielni producentów trzody chlewnej,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta