Restauracji w Polsce jest już ponad 100 tys. Kto najbardziej zyskuje?
Liczba placówek gastronomicznych w pierwszym półroczu urosła o blisko 2 tys., po raz pierwszy przekraczając 100 tys. Szczególnie mocno rośnie segment food trucków.
Polski rynek gastronomiczny w pierwszym półroczu, w porównaniu z końca 2024 r., wzrósł o 1,7 proc. Ogółem w pierwszych sześciu miesiącach liczba punktów gastronomicznych wzrosła o blisko 2 tys. – wynika z danych wywiadowni Dun&Bradstreet, które „Rzeczpospolita” poznała pierwsza.
Kto najbardziej zyskuje
– Czerwiec w 2025 roku zapisuje się w historii polskiej gastronomii jako ten, w którym liczba punktów przekroczyła 100 tys. – mówi Tomasz Starzyk, rzecznik Dun&Bradstreet.
Z danych firmy wynika, że najbardziej dynamicznie rośnie sektor ruchomych placówek gastronomicznych, których w pierwszych sześciu miesiącach przybyło nieco ponad 270. Niemniej dynamicznie rośnie również sektor restauracji tradycyjnych. W porównaniu z końcem 2024 roku to wzrost o blisko 5 proc.
– Polacy nie tylko pokochali jedzenie poza domem, ale także od dłuższego czasu są gotowi próbować nowych rzeczy i kuchni ze świata. Jednocześnie szukając ku temu wielu okazji i miejsc, gdzie można smacznie i inaczej zjeść z food trucka – dodaje Tomasz Starzyk.
Dobrą kondycję rynku widać też po innych danych, bowiem wraz z rosnącą liczbą...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
