Food trucki rosną jak na drożdżach
Po raz pierwszy liczba placówek gastronomicznych w Polsce przekroczyła 100 tys. W pierwszym półroczu przybyło ich 2 tys. – wynika z danych wywiadowni Dun & Bradstreet, które „Rzeczpospolita” poznała jako pierwsza. Szczególnie szybko przybywa ruchomych punktów gastronomicznych: jest ich o ponad 270 więcej niż w końcu 2024 r.
– Polacy nie tylko pokochali jedzenie poza domem, ale także od dłuższego czasu są gotowi próbować nowych rzeczy i kuchni ze świata. Jednocześnie szukają wielu okazji i miejsc, gdzie można smacznie i inaczej zjeść z food trucka – komentuje Tomasz Starzyk, rzecznik Dun & Bradstreet.
Kondycja branży się poprawia. Wraz z rosnącą liczbą punktów gastronomicznych maleje liczba tych zawieszonych. W pierwszych sześciu miesiącach zawieszono ich o dwie trzecie mniej przed rokiem. —p.m.


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
