Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Food trucki rosną jak na drożdżach

22 lipca 2025 | Pierwsza strona | rp.pl
źródło: Rzeczpospolita

Po raz pierwszy liczba placówek gastronomicznych w Polsce przekroczyła 100 tys. W pierwszym półroczu przybyło ich 2 tys. – wynika z danych wywiadowni Dun & Bradstreet, które „Rzeczpospolita” poznała jako pierwsza. Szczególnie szybko przybywa ruchomych punktów gastronomicznych: jest ich o ponad 270 więcej niż w końcu 2024 r.

– Polacy nie tylko pokochali jedzenie poza domem, ale także od dłuższego czasu są gotowi próbować nowych rzeczy i kuchni ze świata. Jednocześnie szukają wielu okazji i miejsc, gdzie można smacznie i inaczej zjeść z food trucka – komentuje Tomasz Starzyk, rzecznik Dun & Bradstreet.

Kondycja branży się poprawia. Wraz z rosnącą liczbą punktów gastronomicznych maleje liczba tych zawieszonych. W pierwszych sześciu miesiącach zawieszono ich o dwie trzecie mniej przed rokiem. —p.m.

Wydanie: 13232

Wydanie: 13232

Spis treści

Rzecz o zdrowiu

Zamów abonament