Jak wyceniać koszty wytworzenia produkcji roślinnej
Koszty wytworzenia produkcji roślinnej ustala się dla jednostki kalkulacyjnej przyjętej w polityce rachunkowości. Jednostki te powinny umożliwić wycenę produktów w toku na dzień bilansowy.
Zasady wyceny i ujmowania biologicznych aktywów trwałych i obrotowych, niebiologicznych produktów rolniczych oraz ustalania wyniku działalności rolniczej powinny być określone w przyjętej przez przedsiębiorstwo polityce rachunkowości. Okresowo, co najmniej na koniec roku obrotowego należy przeprowadzić inwentaryzację stanu zwierząt i roślin drogą spisu z natury, a jeżeli warunki na to nie pozwalają – drogą porównania danych ksiąg rachunkowych z odpowiednimi dokumentami.
Tematyka wyceny składników majątku wykorzystywanych w działalności rolniczej była omawiana w „Tygodniku Podatników” z 23 czerwca i z 30 czerwca. W dzisiejszym numerze kontynuujemy wyjaśnianie tych zagadnień.
Ujęcie w księgach
Koszty wytworzenia produkcji roślinnej ujmuje się w księgach rachunkowych do momentu zakończenia zbiorów jako koszty produkcji rolnej – produkcja roślinna roku bieżącego (Wn konto „Koszty produkcji rolnej – produkcja roślinna”; Ma konto „Rozliczenie kosztów rodzajowych”), zaś koszty związane ze zbiorami roku następnego są ujmowane odrębnie jako koszty produkcji rolnej – produkcja roślinna roku następnego (Wn konto „Koszty produkcji rolnej – produkcja roślinna”; Ma konto „Rozliczenie kosztów rodzajowych”). Jeżeli jednostka wycenia na dzień bilansowy produkty w toku...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)