Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Schabowy rozważny i romantyczny

16 sierpnia 2025 | Plus Minus | Michał Dobrołowicz
źródło: Rzeczpospolita

Książka szkockiego pisarza, poety i redaktora R. T. Andersona przypomina przepisy sprzed 200 lat i pokazuje, co jadali bohaterowie powieści Jane Austen.

Przedstawiciele angielskiej klasy wyższej XIX wieku prowadzili bogate życie towarzyskie, którego ważnym elementem było jedzenie. Apetyt był dowodem dobrego samopoczucia, a jego brak zapowiadał kłopoty, tak było u Marianny z „Rozważnej i romantycznej”. Czytelnik poznaje kilkadziesiąt przepisów na potrawy i desery, które pojawiają się w powieściach Jane Austen: od śniadania, przez nuncheony, czyli brytyjskie „przegryzki między posiłkami”, po dania, które można podać w czasie rautu czy balu. Są też fragmenty prozy Austen i wycinki z jej biografii. Przepisy pochodzą między innymi z dwóch ocalałych zeszytów, których używała jej rodzina.

Dzięki temu poznajemy przepis na owsiankę („kaszkę”),...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 13253

Wydanie: 13253

Zamów abonament