Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Historia dzieje się przy biesiadnym stole

26 września 2025 | Rzecz o historii | Krzysztof Kowalski

Kto żyw, spieszy pisać książkę kucharską: blogerzy, dziennikarze, ludzie sztuki. Trudno zliczyć współczesne tomy o kulinariach, nawet tylko rodzime, tak jak trudno znaleźć taki, który nie przytacza aforyzmu: „Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś”.

W błędzie są ci, którzy traktują to błyskotliwe stwierdzenie jako anonimowe, niewiadomego pochodzenia. Jego autorem jest Francuz, Anthelme Brillat-Savarin, a zamieścił je w książce „Fizjologia smaku”. Właśnie minęło 200 lat od chwili, gdy świat poznał tę oczywistość. „Fizjologia smaku” została ukończona i wydana w Paryżu w 1825 r. (pierwsze polskie wydanie: 1977 r.). Dzieło weszło na stałe, z fanfarami, także do historii literatury, ponieważ Brillat-Savarin był mistrzem nie tylko rondla (choć nie był profesjonalnym kucharzem, lecz wziętym prawnikiem), ale także mistrzowsko władał piórem, dykteryjkami, anegdotami. W zasadzie on pierwszy wszystkim piszącym o jedzeniu podniósł poprzeczkę bardzo wysoko. Czas pokazał, że dla wielu za wysoko.

Książki zawierające przepisy kucharskie, omawiające sposoby gotowania, smażenia, pieczenia etc., powstawały w nowożytnej Europie już setki lat przed Brillat-Savarinem. Najstarszą znaną polską książkę kucharską...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 13288

Wydanie: 13288

Spis treści

Reklama

Gość „Rzeczpospolitej”

Zamów abonament