Jak księgować roślinne produkty rolnicze
Roślinne produkty rolnicze wycenia się w koszcie ich wytworzenia. Jeśli jednak nie można go ustalić, to wówczas produkty te wycenia się po cenie sprzedaży netto pomniejszonej o przeciętnie osiągany przy sprzedaży zysk.
Zasady wyceny i ujmowania biologicznych aktywów trwałych i obrotowych, niebiologicznych produktów rolniczych oraz ustalania wyniku działalności rolniczej powinny być określone w przyjętej przez przedsiębiorstwo polityce rachunkowości. Okresowo, co najmniej na koniec roku obrotowego należy przeprowadzić inwentaryzację stanu zwierząt i roślin drogą spisu z natury, a jeśli warunki na to nie pozwalają – drogą porównania danych z ksiąg rachunkowych z odpowiednimi dokumentami.
Na temat kosztów wytworzenia w działalności rolniczej pisaliśmy w „Tygodniku Podatników” z: 23 i 30 czerwca, 28 lipca, 11 i 18 sierpnia oraz 1 i 15 września. W dzisiejszym numerze kontynuujemy wyjaśnianie tych zagadnień.
Produkcja roślinna
W wyniku produkcji roślinnej z biologicznych aktywów obrotowych (jednorocznych) i trwałych (wieloletnich) uzyskuje się:
∑ gotowe produkty roślinne wykorzystywane na własne potrzeby lub zdatne do sprzedaży, podlegające magazynowaniu (np. w budynkach magazynowych, przechowalniach, elewatorach, kopcach, gruntach) lub przekazane odbiorcy zaraz po pozyskaniu oraz
∑ produkty roślinne w toku produkcji.
Podczas oddzielania produktów rolniczych od roślin dojrzałych powstają produkty uboczne (w postaci słomy, łętów, liści, plew).
Produkty roślinne ujmuje się w księgach rachunkowych w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)