Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dieta bez wyrzeczeń

28 lutego 1998 | Nauka i Technika | ZW

MEDYCYNA

Węglowodany bardziej pomagają zmniejszyć masę ciała niż liczenie kalorii

Dieta bez wyrzeczeń

Z BIGNIEW WOJTASIńSKI

Zalecanie katorżniczych diet ludziom, którzy pragną się odchudzić, jest największym oszustwem XX wieku. Francuski dietetyk Michel Montignac uważa, że liczenie kalorii spożywanych potraw jest mitem. "Papież" zdrowego odżywiania, jak nazywany jest w e Francji, przekonuje, że można schudnąć bez większych wyrzeczeń. Trzeba jedynie odpowiednio dobierać produkty i komponować posiłki.

"Najlepszym sposobem pozbycia się nadwagi jest unikanie potraw podwyższających stężenie cukru we krwi" -- twierdzi Montignac w książce "Jeść i chudnąć", wydanej już w kilku językach (niemiecka edycja -- "Essen gehen und dabei abnehmen") . Nadmiar glukozy pobudza organizm do nazbyt dużej produkcji insuliny, a wraz z tym do większego odkładania się tłuszczu w organizmie. Dlatego warto nauczyć się odróżniać "złe" i "dobre" węglowodany, co ma decydujące znacznie dla zmniejszenia lub przynajmniej utrzymania masy ciała. Do "złych" węglowodanów dietetyk zalicza cukier we wszelkich postaciach, a także wszelkie produkty przetworzone przemysłowo, jak...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1322

Spis treści
Zamów abonament