Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Za dużo dystrybutorów i pośredników

19 lutego 1999 | Prawo | HF

Podwyżki cen mięsa

Za dużo dystrybutorów i pośredników

W związku z podwyżkami cen mięsa i jego przetworów prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów zlecił Inspekcji Handlowej przeprowadzenie ogólnokrajowej kontroli dystrybucji tych wyrobów.

Ze skarg konsumentów wynika, że podwyżki cen nie idą w parze z jakością tych wyrobów. Kontrola ma objąć zakłady przetwórcze oraz handel hurtowy i detaliczny. UOKiK polecił zbadać, jak odbywa się przepływ towarów oraz jak ustala się ceny i marże na wszystkich szczeblach obrotu.

Zdaniem Tadeusza Aziewicza, prezesa UOKiK, duża liczba pośredników w handlu tymi produktami irozdrobnienie hurtu wydłuża przepływ towarów. Prowadzi to jedynie do wzrostu kosztów dystrybucji. Pogorszenie sytuacji ekonomicznej producentów rolnych wskutek spadku cen skupu nie jest rekompensowane korzyściami dla konsumentów

-- podkreśla UOKiK. h. f.

Brak okładki

Wydanie: 1626

Spis treści
Zamów abonament