Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Złoto w musztardzie?

19 lutego 1999 | Nauka i Technika | KK

Złoto w musztardzie?

Alchemicy marzyli o tym, aby wytwarzać złoto z czegoś innego, bez porównania mniej wartościowego, np. z żelaza, ołowiu, piasku. Robert Brooks z Uniwersytetu Massey w Palmerston (Nowa Zelandia) prześcignął te mrzonki, zdołał wydobyć złoto z tkanki roślinnej. Rośliny wchłaniają z gleby rozmaite substancje, związki chemiczne. Nowozelandzki badacz zasadził na poletku doświadczalnym gorczycę -- Brassica juncea -- i podlewał ją roztworem tiocyjanatu amonu, ułatwiającym tworzenie roztworów z udziałem metali. Po siedmiu dniach nastąpił zbiór wspaniale wyrośniętych roślin. Po ich wysuszeniu, uzyskano 57 mikrogramów złota z jednego grama wysuszonej tkanki gorczycy.

k. k.

Brak okładki

Wydanie: 1626

Spis treści
Zamów abonament