Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ryba na bambusowym patyku

19 lutego 1999 | Moje Pieniądze | DW

SZTUKA WYDAWANIA PIENIĘDZY

Ryba na bambusowym patyku

Wybieramy rybę czy krewetki. Sami pakujemy to do plastikowej torby. Na końcu lady leżą jeszcze jarzyny i owoce. Z koszem dojeżdżamy do kasy i płacimy. Potem cały dobytek wieziemy do stolika imówimy kelnerom, jak to ma być przyrządzone.

D ANUTA WALEWSKA

Co tydzień w Bangkoku ląduje kilkuset Polaków. Większość znich uczestniczy w zorganizowanych wycieczkach. Biura turystyczne zapewniają więc także jedzenie. Odważniejsi, którzy w cale nie muszą mieć pełnych portfeli, niech pójdą wmiasto. To obojętne, czy pozostaną w Bangkoku czy pojadą do Cha Am, Hua Chin, Hat Chaweng czy Chiang Mai. Wszędzie mogą przeżyć w spaniałe zaskoczenie tajlandzką kuchnią. Trzeba tylko znaleźć do niej klucz.

A jest on bardzo prosty. W każdym angielskojęzycznym menu właściciele restauracji zaznaczają małymi papryczkami -- umieszczonymi z lewej strony nazwy potrawy -- stopień jej ostrości. Trzy papryczki są praktycznie do wytrzymania tylko dla miejscowych. Farangowie (cudzoziemcy) , zwłaszcza nienawykli do ostrych potraw,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1626

Spis treści
Zamów abonament