Za granicą
UE: żywność genetycznie modyfikowana
Komisja Europejska w nadchodzących latach najprawdopodobniej nie wyda zgody na wprowadzenie na rynek nowych genetycznie zmodyfikowanych produktów żywnościowych (GM). 59 proc. mieszkańców UE uważa, że taka technologia jest ryzykowna. W Unii można sprzedawać jedynie 18 rodzajów takich wyrobów, w tym odporną na szkodniki soję i tytoń, kukurydzę przeznaczoną na paszę i pomidory o opóźnionym dojrzewaniu. Od dwóch tygodni w krajach UE produkt zawierający przynajmniej 1 proc. wyrobów GM musi być specjalnie oznakowany. J.BIE.
Niemcy: wolniej rosną ceny
Wskaźnik cen towarów importowanych w Niemczech zmniejszył się w marcu do 0,8 proc. w ujęciu miesiąc do miesiąca, w porównaniu z 1,7 proc. w lutym, po tym gdy wyhamowane...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta