O jak ognisko
O jak OGNISKO
Rozpalenie ogniska to nie zawsze taka prosta sprawa. Najważniejsza jest rozpałka - szczególnie dobra jest brzozowa kora albo suche gałązki iglaste. Jeśli chcemy mieć dużo dymu, by np. odpędzić komary, to polecam mokre drewno (takie też najdłużej trzyma żar). Jeśli zaś chcemy mieć porządny ogień, to dobrze wiedzieć, że drzewa iglaste palą się łatwiej i lepiej od liściastych. Najlepiej pali się brzezina potem jesion, modrzew, świerk, jodła, klon, topola, buk, wiąz, kasztan, lipa, olcha, wierzba i dąb. Drzewa liściaste, mimo iż palą się gorzej, dają więcej ciepła i dłużej płoną, co oznacza, że najlepiej ognisko rozpalać drewnem z drzew iglastych, a potem sycić ogień drewnem z drzew liściastych. Szczególnie polecam świeżą wierzbinę, bo nie tylko pali się dłużej, to jeszcze daje piękny zapach doskonały do wędzenia ryb i mięs. EDI