Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kartaczem w publikę

07 sierpnia 2000 | Moje Wakacje | mj

GOŁDAP

Mistrzostwa w jedzeniu

Kartaczem w publikę

Mistrzem w jedzeniu kartaczy został gołdapianin Janusz Szuliński, który pokonał pięćdziesięciu innych zawodników. Kartacz to pyza z mięsem wielkości męskiej pięści.

Konkurs w jedzeniu kartaczy składał się z dwóch etapów. W pierwszym należało zjeść jak najszybciej dwie pyzy, w drugim - jak najoryginalniej. Zawodnicy, którzy przeszli do drugiego etapu, jedli kartacze paskudnie lub wykwintnie, zwycięzca rzucił kawałkiem potrawy w publiczność i to zapewniło mu zwycięstwo. Mistrzostwa organizowane w Gołdapi, szumnie nazwane są "światowymi", mają promować regionalną potrawę.

Nagrodą dla mistrza był pięcioipółkilogramowy kartacz przystrojony w sałatę i pomidory. - Publiczność też nie była głodna - mówi jedna z kibicujących Urszula Krajewska. - Zjedliśmy prawie tysiąc kartaczy. MO.JA.

Brak okładki

Wydanie: 2081

Spis treści

Regiony Polski - Pomorskie

Zamów abonament