Wydajemy mniej
Wydajemy mniej, jemy lepiej
W ubiegłym roku statystyczny Polak wydał na zakup żywności 31,3 proc. swoich dochodów - znacznie mniej niż 10 lat temu, ale nadal prawie dwa razy więcej niż w Unii Europejskiej. Mimo mniejszych wydatków, zwiększyło się spożycie owoców, mięsa i mleka.
W latach 1995-1998 spożycie artykułów żywnościowych w Polsce zwiększało się w tempie 2,3 proc. rocznie, podczas gdy innych dóbr i usług finansowanych z dochodów osobistych kształtowało się na poziomie 5,9 proc.
W ubiegłym roku popyt na żywność zwiększył się już tylko o 1,5 proc. i taki sam wzrost przewiduje się w tym roku. Także w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta