Styl życia
- Kuchnia: Ośmiornice Gierka
- Moda: Na skos
- Co teraz robi... Kazimierz Zimny? Kuchnia
Ośmiornice Gierka
To proste danie pochodzi z wczesnych lat siedemdziesiątych i jest ściśle związane z epoką
ANTONI MACIEREWICZ
Ó wczesny I sekretarz KC PZPR Edward Gierek podpisał jakieś umowy międzynarodowe, w efekcie których na rynku pojawiły się kalmary. Kosztowały niedrogo. Sprzedawane w sklepach rybnych, słusznie nazywane ośmiornicami, nie cieszyły się powodzeniem. Za to zawsze można je było kupić.
Gdy moja żona po raz pierwszy usłyszała, że zamierzam podać ośmiornice, stanowczo zaprotestowała. Musiałem obiecać, że w ryżu, który przygotuję, nie będzie żadnej ośmiornicy, lecz cielęcina. Oczywiście, była ośmiornica. Najwyraźniej smakowała, ale prawdziwą naturę dania ujawniłem dopiero później, już po wypiciu butelki wina Gellala. I skończyło się dobrze. Myślę, że Gellala odegrała swoją rolę. Było to algierskie czerwone wino, najtańsze, ale dobre. Kosztowało około 30 zł. Na droższe nie było
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta