Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tyrolskie specjały

09 marca 2001 | Moje Podróże | DW
źródło: Nieznane

LUKULLUS W PODRÓŻY

Tyrolskie specjały

Nasz ranking

"Dom Tyrolski" - Mysłakowice, trasa z Jeleniej Góry do Karpacza, 5 km za Jelenią Górą. Tel. 075/7131294. Właścicielka restauracji Paulina Kozieja-Konkol.

"Dom Tyrolski" przyciąga uwagę charakterystyczną architekturą. Zatrzymuje gości jadłospisem, w którym królują potrawy z Tyrolu. Receptury dostosowała do polskiego smaku matka właścicielki.

Budynek jest jednym z ponad czterdziestu zachowanych domów, które wznieśli w Mysłakowicach i pobliskiej Sosnówce tyrolscy osadnicy z archidiecezji salzburskiej. W latach 30. XIX wieku, zmuszeni jako ewangelicy do opuszczenia rodzinnego Zillertalu w austriackim Tyrolu, przenieśli się do Prus, gdzie zostali przyjęci przez króla Fryderyka Wilhelma III. W 1995 roku dom kupiło dwóch Tyrolczyków, którzy starannie go odremontowali i odrestaurowali, a później wydzierżawili polskiej restauratorce Paulinie Koziei-Konkol, współwłaścicielce znajdującej się po drugiej stronie drogi restauracji "Chata za wsią", w której menu jest znacznie bardziej obfite, ale o tym kiedy indziej.

Z jadłospisu Domu Tyrolskiego należy przy pierwszej wizycie wybrać zestaw potraw, z których słynie restauracja: rosół z kluseczkami z kaszy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2259

Spis treści
Zamów abonament