Styl życia
- Nem, czyli "sajgonki"
- Alfabet wina
- Motoryzacja Tak nie nazywają się nigdzie, tylko w kraju Ba Lan, czyli w Polsce
Nem, czyli "sajgonki"
Thuy Tran, restaurator z Chojnic
Wietnamczyk Thuy Tran to jeden z bohaterów drukowanego u nas niedawno reportażu "Ziemia kraju Ba Lan". Janek, jak mówią na niego polscy znajomi, po studiach w Pradze czeskiej przyjechał do kraju nad Wisłą i zamieszkał w Chojnicach. Tutaj ożenił się z Polką i dochował się już dwóch synów - Pawła oraz Patryka. Opowiadając o swoim życiu, nie mówi inaczej niż: "u nas, w Chojnicach", "u nas, w Polsce". Jedenaście lat wystarczyło mu, żeby w pełni się zasymilować. W tym czasie urzeczywistnił też swoje dziecięce marzenie i dorobił się restauracji z prawdziwego zdarzenia. A gdy przyjechał do Chojnic, zaczynał od malutkiego baru przy bazarze.
Thuy "Janek" Tran przepada za zrazami wieprzowymi. Ale dziś wietnamski mistrz patelni zdradza Państwu kilka sekretów kuchni azjatyckiej. Oto przepis na nem, nazywane w Polsce, nie wiedzieć czemu, "sajgonkami". "Sajgonki" można podawać ze świeżymi warzywami do ryżu, makaronu lub ziemniaków. Świetnie też nadają
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta