Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Styl życia

29 czerwca 2001 | Magazyn | AR
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Styl życia

  • Nem, czyli "sajgonki"
  • Alfabet wina
  • Motoryzacja Tak nie nazywają się nigdzie, tylko w kraju Ba Lan, czyli w Polsce

    Nem, czyli "sajgonki"

    Thuy Tran, restaurator z Chojnic

    Wietnamczyk Thuy Tran to jeden z bohaterów drukowanego u nas niedawno reportażu "Ziemia kraju Ba Lan". Janek, jak mówią na niego polscy znajomi, po studiach w Pradze czeskiej przyjechał do kraju nad Wisłą i zamieszkał w Chojnicach. Tutaj ożenił się z Polką i dochował się już dwóch synów - Pawła oraz Patryka. Opowiadając o swoim życiu, nie mówi inaczej niż: "u nas, w Chojnicach", "u nas, w Polsce". Jedenaście lat wystarczyło mu, żeby w pełni się zasymilować. W tym czasie urzeczywistnił też swoje dziecięce marzenie i dorobił się restauracji z prawdziwego zdarzenia. A gdy przyjechał do Chojnic, zaczynał od malutkiego baru przy bazarze.

    Thuy "Janek" Tran przepada za zrazami wieprzowymi. Ale dziś wietnamski mistrz patelni zdradza Państwu kilka sekretów kuchni azjatyckiej. Oto przepis na nem, nazywane w Polsce, nie wiedzieć czemu, "sajgonkami". "Sajgonki" można podawać ze świeżymi warzywami do ryżu, makaronu lub ziemniaków. Świetnie też nadają

  • ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2353

Spis treści

Ubezpieczenia

Zamów abonament