Jaja czy roquefort - chłopi układają menu
Globalizacja - ktoś już o tym mówił (4)
Jaja czy roquefort - chłopi układają menu
RYS. WIESŁAW ROSOCHA
Czołowy publicysta szwedzkiego dziennika "Dagens Nyheter" rozważa odpowiedź na pytanie, czym jest globalizacja (poprzednie artykuły z tego cyklu ukazały się w "Plusie Minusie" nr 25 , 28 , 33/2001 ). Czy z powodu procesów obejmujących cały świat jeszcze więcej ludzi będzie głodować, czy może globalizacja stanie się dla nich zbawieniem? Teksty są plonem reporterskich wypraw autora po Ameryce i Europie. (red.)
MACIEJ ZAREMBA
Gdy zapytać Francuzki, na czym polega globalizacja, może zwięźle i pogardliwie odpowiedzieć - malbouffe. Mniej więcej: "żarło". Słowo to - wymyślone w sierpniu 1999 - ma już ugruntowaną pozycję w języku. Malbouffe to przede wszystkim McDonald's, ironicznie skracany do McDo. Nie da się tego wytłumaczyć zmasowaną inwazją hamburgerów na Francję. Szwecja - rekordzistka Europy pod względem "szybkiego jedzenia" - w stosunku do liczby mieszkańców ma dwa razy więcej tego typu stołówek, zaś pięć razy więcej niż Włochy.
Większość francuskich wrogów McDonald'sa nawet nie spróbowała "ptysia z mięsem". Walczą z samą ideą: posiłek jedzony w kwadrans, byle jak, byle gdzie, rękami, ten sam dla milionów, które...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta