Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Sekret paprykarza

26 października 2001 | Magazyn | PB
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Na podniebieniu

Piotr Bikont

Sekret paprykarza

FOT. ANDRZEJ WIKTOR

Niewątpliwie kuchnia Rzeczypospolitej to suma kuchni regionalnych i kuchni zamieszkujących ją narodów. Ale te najnowsze regiony - Dolny Śląsk, Ziemia Lubuska i Pomorze Zachodnie, wyrugowawszy po II wojnie wszelkie pozostałości po uciekinierach i przesiedleńcach, odcięły się od wszelkich tradycji kulinarnych, jakie kiedykolwiek na tych terenach istniały.

No bo jakie znamy regionalne akcenty, na przykład szczecińskie, w kuchni polskiej? Chyba tylko "paprykarz szczeciński", jeden z czołowych koszmarów kulinarnych Peerelu.

Konserwa rybna o takiej nazwie, z racji niskiej ceny, należała do najpopularniejszych w Polsce od czasów Gomułki, aż po późnego Jaruzelskiego. Jej charakterystyczny...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2454

Spis treści
Zamów abonament