Sekret paprykarza
Piotr Bikont
Sekret paprykarza
FOT. ANDRZEJ WIKTOR
Niewątpliwie kuchnia Rzeczypospolitej to suma kuchni regionalnych i kuchni zamieszkujących ją narodów. Ale te najnowsze regiony - Dolny Śląsk, Ziemia Lubuska i Pomorze Zachodnie, wyrugowawszy po II wojnie wszelkie pozostałości po uciekinierach i przesiedleńcach, odcięły się od wszelkich tradycji kulinarnych, jakie kiedykolwiek na tych terenach istniały.
No bo jakie znamy regionalne akcenty, na przykład szczecińskie, w kuchni polskiej? Chyba tylko "paprykarz szczeciński", jeden z czołowych koszmarów kulinarnych Peerelu.
Konserwa rybna o takiej nazwie, z racji niskiej ceny, należała do najpopularniejszych w Polsce od czasów Gomułki, aż po późnego Jaruzelskiego. Jej charakterystyczny...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta