Główna przyczyna -- niska wydajność
Kraj rolniczy, a ludzie niedożywieni
Główna przyczyna -- niska wydajność
W ubiegłym roku polskie rolnictwo wyprodukowało około 2600 tys. ton mięsa, około 12 mld litrów mleka i około 5, 8 mld sztuk jaj. Produkcja mleka i jaj była mniej więcej taka jak w roku 1960, kiedy Polska liczyła niespełna 30 mln osób, zaś produkcja mięsa odpowiadała poziomowi z roku 1972, kiedy liczbę mieszkańców naszego kraju szacowano na około 33 mln osób.
Niższe niż w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego jest przez ludność rekompensowane wyższym spożyciem tańszych produktów roślinnych, ale części rodzin nie stać na dostatek nawet tego tańszego pożywienia. To, że żywność jest w Polsce powszechnie dostępna a sklepy imponują szerokością i jakością oferty, nie zmienia faktu, że mogą z niej skorzystać tylko ludzie dobrze lub, ewentualnie, średnio zarabiający. Rodzin z bezrobotnymi a także znacznej części emerytów i rencistów nie stać na zakup droższych produktów żywnościowych. Np. spożycie jaj jest dziś w Polsce bodaj najniższe w Europie. Jest ono chyba nawet niższe niż w krajach byłego ZSRR.
Poprawiły się wewnętrzne relacje cen
Rolnicy dostosowali się do znacznie zmniejszonego w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta