Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Bez ryzyka, bez przyjemności

28 czerwca 2003 | Nauka i Technika | NP

Bez ryzyka, bez przyjemności

Takie właśnie mają być nowe orzeszki produkowane w Stanach Zjednoczonych - mniej smaczne, ale za to bezpieczne dla alergików. - To będzie coś za coś - powiedział magazynowi "New Scientist" Si-Yin Chung z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa oddział w Nowym Orleanie. Jego zdaniem, proces produkcyjny, który nadaje orzeszkom część ich aromatu i smaku, dodaje im również substancji, na które mogą być uczuleni ludzie. Alergia na orzeszki może być bardzo niebezpieczna - zjedzenie potrawy zawierającej takie orzeszki powoduje swędzenie i puchnięcie ust i gardła, duszności, a nawet utratę przytomności. Potrzebna jest wtedy interwencja lekarzy. Naukowcy podejrzewają, że alergia na substancje chemiczne zawarte w orzeszkach ziemnych bierze się z wczesnego narażenia na nie dziecka - jeszcze w okresie ciąży lub karmienia piersią.

peka, reuters

Brak okładki

Wydanie: 2960

Spis treści
Zamów abonament